Tällä sivulla kerrotaan tervanpoltosta,visakoivun käsittelystä ja kuusenkerkkäsiirapin valmistamisesta. Suomalaista perinnekulttuuria parhaimmillaan, jota jokainen voi oppia tekemään ja samalla kartuttamaan käsien taitoja pitäen yllä Suomalaista kulttuuria!( HUOM SIVUA PÄIVITETÄÄN JATKUVASTI KÄSITELLEN YHTÄ AIHETTA KERRALLAAN)
Tervan polttoastia 200Ltr
Tervaksia otettu kannosta
Tervaksia kannon juuresta
Tervakset ladottu polttoastiaan
Polttoastian alapuoli
Tervan valutusputki
Polttoastia täytettynä
Polttoastia käännetty ja tiivistetty
Tulet sytytetty polttovaippaan
Astia valutusputken alla
Tärpättihöyry tulee ja pian myös tervaa
Valmista tervaa
Polton jälkeen seuraavana aamuna avataan tynnyri ja sieltä saa noin 40ltr hyviä krillihiiliä
Visapuun kaato on hyvä tehdä syksyllä siinä vaiheessa kun lehdet ovat pudonneet ja nestevirtaus loppunut. Puut täytyy aisata eli kuoria mieluummin neljältä kantilta ja laittaa kuivumaan sellaiseen paikkaan mihin ei paista aurinko, paras on vetoisa viileähkö ulkorakennus tai muu vastaava paikka mikä on kuiva tila. Seuraavana keväänä voi aloittaa työstön, puut sahataan esim: vannesahalla sellaisiksi lankuiksi mitä on ajatellut puista tehdä. Täytyy ottaa huomioon työvara.
Esimerkkinä mainitsen vaikka visapuukkojen kahvaan soveltuvan lankun. Katkaise ensin pituus sellaiseksi että se on hyvin sahattavissa lankuiksi esim. 60cm. Visapuukkojen kahvalankun paksuus on n, 40mm kokoisia lankkuja tämä mitta on kokemukseni mukaan paras. Seuraavaksi lankusta sahataan 40x35mm paksuisia soiroja. Nyt on valmiina puukon kahvapuut,jotka laitetaan kuivumaan vaikka saunan lauteille jälkilämpöön, ei liian kuumaan saunaan ettei kuivaminen tapahdu liian nopeasti. Puut ladotaan ristikolleen että ilmavirta pääsee hyvin jokapuolelta kulkemaan läpi. Hyvin käsitelty visapuu säilyttä alkuperäisen luonnollisen värinsä jolloin kuviot näkyvät selkeinä.
Hyvän tervan edellytykset:  Paras terva tulee kannosta. Tervaskannon löytäminen on aika helppoa,kanto on päältä kauttaaltaan harmaa ja kun sitä kopauttaa lähtee kova soiva ääni. Nosta kanto aloittamalla juurista, ota maata pois juurien päältä ja nosta jokaisesta juuresta vuorotellen kunnen koko kanto alkaa liikkua, sitten nostat kannon ylös.Pienemmät kannot voi nostaa kankea ja lapiota hyväksikäyttäen, suuremman vaativat esim: traktorin kuormaimen tai vastaavan konenostimen. TERVAKSIEN PALOITTELU: paloittele yervakset n, 10-20sm pituiseksi ja lado huolellisesti tynnyriin ylläolevien kuvien mukaisesti,lopuksi kiilaa päällimmäiset tervakset niin että tervakset ei putoa polttoastian verkon alapuolelle, muutoin tervan valutus vaikeutuu. Käännä polttoastia sitten alas-suin ja tiivistä huolellisesti tynnyrin alareuna ettei tärpättihöyryt, jotka tulevat ensimmäisinä syty palamaan koska siitä voi seurata koko astian tuhoutuminen. Laita valutusputki halkaisijaltaan 50mm tynnyrin pohjalta vähintään neljänmetrin päähän ja laita pelti tai vastaava levy putken yläpuolelle, tämä toimenpide estää tärpättihöyryjen syttymisen valutusputken päässä. Aseta tulivaippa polttotynnyrin ympärille ja sytytä tulet, pieni tuli on paras vaikka siihen kuluu aikaa mutta tervaa tulee enemmän koska sitä ei pala astiassa,ja myös terva on hyvänlaatuista.
Visakoivun kaato,sahaus ja kuivatus
Tervanpoltto Kotiolosuhteissa
<><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><>
KORKEALAATUISTA VISAKOIVUA
PUUKKO VISAKOIVUA
PUUKKO VISAKOIVUA
<><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><>
Kuusenkerkkäsiirapin valmistus
Kuusenkerkät kerätään toukokuun viimeisellä viikolla tai heti kesäkuun alussa. Kerää kerkkiä 2litraa, laita kylmään veteen likoamaan yhden yön ajaksi. Huuhtele kerkät seuraavana aamuna, ja laita kiehumaan 4 litraan vettä, keitä hiljaisella lämmöllä 2 tuntia. Keittämisen jälkeen siivilöi kerkät pois vedestä ja aloita keittäminen keitinvedessä.Lisää sokeri keitinveteen 700-800gr, keitä puolitoista tuntia mahdollisimman hiljaisella tulella niin että vesi juuri ja juuri kiehuu. Kun nesteen väri alkaa muuttua punertavaksi niin keitä vielä niinkauan että siirappi on väriltään vaaleanruskeata (kuulakasta). Laita siirappi heti lasipurkkeihin mutta esilämmitä purkit ensin ettei ne mene rikki, annetaan jäähtyä, kansia ei saa laittaa päälle ennenkuin siirappi on jäähtynyt kokonaan. Nyt siirappi on valmista ja säilyy kylmätilassa useita vuosia. Siirappi on erittäin terveellistä ja sitä voi käyttää liharuokien yhteydessä sekä kiisseleissä ja jäätelössä ja puuroissa antaen hienon maun.
Kuva kuusenkerkkä
kuva valmis siirappi